top of page

Wed, 15 Mar

|

Amstelcampus, Wibauthuis WBH 01 B05

De Koreaanse golf (한류) met Remco Breuker en Flora Smit

Wat maakt Zuid Korea 'ineens' zo populair? Remco Breuker geeft inzichten aan de hand van zijn nieuwste boek 'De Koreaanse Golf'.

Registration is closed
See other events
De Koreaanse golf (한류) met Remco Breuker en Flora Smit
De Koreaanse golf (한류) met Remco Breuker en Flora Smit

Time & Location

15 Mar 2023, 15:00 – 17:00

Amstelcampus, Wibauthuis WBH 01 B05

About the event

Zuid-Korea lijkt te zijn wat het ons laat zien: Een economische grootmacht die met technologie en popcultuur de wereld domineert, en een maatschappij waarin groepsgedrag, conformeren en gehoorzaamheid de dienst uitmaken. Maar daaronder floreren culturen van opstandigheid en individualiteit ten koste van alles en een diepgewortelde weerzin tegen autoriteit. De Zuid-Koreaanse maatschappij gedijt in de spanning tussen extreme tegenpolen, net zoals de staat zelf gedijt in haar moeizame relatie met het noorden. Het is een samenleving die zichzelf van militaire dictatuur met koloniaal verleden tot democratie met toekomstvisie wist om te vormen. De straten zijn er veilig, maar de gangster is de belangrijkste culturele icoon. Knalhard werken op school opent voor eenieder die wil en kan de poort naar een mooie toekomst, maar het landsbestuur is steeds meer in handen gekomen van de nieuwe aristocratie, de megagrote familiebedrijven als Samsung, LG en Hyundai. Remco Breuker toont dat de enige manier om Zuid-Korea te begrijpen is om oog te hebben voor de tegenstellingen en uitersten – daarin laat dit veelkantige land zich kennen.

Wie is Remco Breuker?

Hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden. “Mr Korea”, een graag geziene gast op radio en TV. Bekend van de K-Podcast en diverse bestsellers over Korea. Hij doet onderzoek naar beide Korea’s en Noordoost-Azië, waarbij hij de nadruk legt op geschiedenis, de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea, moderne slavernij en de verhalen van Noord-Koreaanse ballingen. In 2018 verscheen van zijn hand het succesvolle De B.V. Noord-Korea. Een kernmacht in de marge.

Wie is Flora Smit?

Docent Korean Culture, Society and Population en Koreaanse taal in de HvA/AMSIB minor Building Partnerships in Korea. Zij is ook promovenda K-Pop bij de faculteit Koreastudies aan de Universiteit Leiden. Flora verschijnt regelmatig in de media als K-pop / Korea deskundige.

Over “De B.V. Noord-Korea” / Remco Breuker:

  • ‘Een fascinerende analyse van Noord-Korea als totalitaire gangsterstaat.’ de Volkskrant ****
  • ‘Breukers onderzoek is vooral gebaseerd op getuigenissen van Noord-Koreaanse ballingen die nu in Zuid-Korea wonen. De resultaten hiervan zijn even verontwaardigend als huiveringwekkend.’ NRC Handelsblad ••••
  • ‘Breuker is een dwarse, uitgesproken academicus.’ Elsevier ****

Share this event

bottom of page